Waarvoor staat het FSC-keurmerk?

FSC-keurmerk

Hout is een populair product wat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor meubels, papier of als bouwmateriaal. Door de stijgende vraag naar hout worden er ook steeds meer bomen gekapt. Wist je bijvoorbeeld dat er per minuut 36 voetbalvelden aan bos verdwijnt? Terwijl 80% van alle dieren en 1 miljard mensen afhankelijks zijn van het bos. Daarnaast zorgt ontbossing op jaarbasis voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Forest Stewardship Council

Je ziet het vaak voorbijkomen bij houtproducten: “Dit product is FSC-gecertificeerd”. Maar wat houdt dit keurmerk eigenlijk in? FSC staat voor Forest Stewardship Council. Het is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Verantwoord bosbeheer houdt in dat er rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen op een evenwichtige wijze. 

Wat wordt er verstaan onder verantwoord bosbeheer?

FSC zorgt er niet alleen voor dat het leefgebied van planten en dieren wordt beschermd, maar ook dat de rechten van de lokale bevolking en de bosarbeiders worden gerespecteerd. Allereerst zorgt FSC ervoor dat houthakkers in veilige omstandigheden kunnen werken. Tijdens deze werkzaamheden wordt er rekening gehouden met alle bosbewoners, zowel plant, mens als dier. Voordat de werkzaamheden kunnen beginnen wordt het bos opgedeeld in vakken. Elk jaar worden er in een ander vak enkele bomen gekapt. Daarna wordt het vak 30 jaar met rust gelaten zodat de natuur zich kan herstellen. Hierdoor blijft het bos voor altijd bestaan en kunnen we blijven genieten van zowel het bos als hout en papier. 

Wanneer krijgt een product het FSC-keurmerk?

FSC hout wordt in de gehele handelsketen gevolgd. Bij elke stap in de handelsketen kijkt een onafhankelijke certificeerde of het product nog steeds voldoet aan de FSC-criteria. Pas wanneer alle schakels voldoen aan de regels van FSC krijgt het product het FSC-keurmerk. Dus voordat een boek het FSC-keurmerk krijgt, moet eerst de bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij voldoen aan de FSC-criteria. Pas dan mag het FSC-logo op het product geplaatst worden.

Wanneer je een FSC-gecertificeerd product koopt draag je dus direct bij aan de bescherming van de bossen wereldwijd! Wil je meer weten over het Forest Stewardship Council? Kijk dan op http://www.fsc.nl/nl-nl.

Comments

Laat een reactie achter

De waardering van www.foryougifts.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 10443 reviews.